June 20, 2019

Private cloud

Over private cloud was de grootste discussie. Zoals de jurist mooi zei: “dat betekent dat je in het CMDB kunt zien op welke machines jouw omgeving draait en waar dus fysiek jouw data staat”. De technisch specialist voegde daaraan toe: “dat betreft een omgeving die exclusief voor één organisatie is gemaakt en niet op gedeelde hardware draait”. De accountmanager vroeg zich af of een omgeving die wij op ons IaaS-platform plaatsen dan een private cloud is? De technisch specialist geeft aan dat dat niet zo is omdat daarbij gebruik wordt gemaakt van gedeelde hardware. Het is dus niet van tevoren vastgesteld op welke machines de omgeving van die klant komt en die fysieke hardware wordt gedeeld met andere klanten.

De definitie van private cloud volgens het National Institute of Standards and Technology is (vertaald): “Infrastructuur die wordt geleverd exclusief voor één specifieke organisatie. Het kan bezit zijn van, beheerd en ondersteund worden door de organisatie zelf, een derde partij of een combinatie hiervan. De infrastructuur kan on premises staan bij de klant of bij de leverancier”.

Het is dus mogelijk dat je eigenaar van de infrastructuur bent of deze exclusief afneemt van een leverancier. Belangrijk daarbij is dat de infrastructuur exclusief voor één organisatie beschikbaar is en er dus geen hard- en software gedeeld wordt. Deze omgeving kan draaien in je eigen serverruimte of datacentrum of in een datacentrum van een leverancier.

Wie beheert het datacenter?

Organisaties kunnen soft- en hardware aanschaffen om een cloud omgeving op te richten, of kunnen dat onderbrengen in een extern datacenter. Een organisatie kan zelf zorgen voor het beheer en ondersteuning van een private cloud omgeving, een derde partij kan dit verzorgen, of een combinatie hiervan.
Met deze private cloud omgeving is er meer controle over het netwerk en de infrastructuur dan met een public cloud omgeving. Het opzetten van een private cloud verleent centrale toegang aan businessunits van bedrijven en instellingen. Verschillende afdelingen hebben toegang tot elkaars IT-resources en diensten.

SHARE:
Online diensten 0 Replies to “Private cloud”